Senioren dag VVN

verkeersborden chaos
“Het is wel erg veel soms waar je op moet letten maar…
geen paniek!”

Nooit te oud om te leren blijkt wel weer.

Het was wederom een mooi georganiseerde dag in Heesch door Vellig Verkeer Nederland afdeling Maasland.
Een dag waar de oudere weggebruiker zich kan laten informeren maar ook kan laten testen. Zo is er o.a. een rij- simulator, een fiets parcours voor E-bikes, theorieles, maar ook de oren en ogen kunnen worden getest door een audicien en een opticien.
Ook is er de gelegenheid om met een rij-instructeur samen de auto in te gaan voor tips en advies.
Als ’rit adviseur’ mocht ik vandaag ook gaan rijden met 3 mannen en 3 vrouwen waarvan de jongste 67 en de oudste 90.
Wat nu vooral door mijn hoofd speelt is waarom we zijn vergeten ( ik ben vast niet de enige, toch?) dat ’de oudjes’ ervaren mensen zijn. Veel geleerd, gezien en gedaan. Letterlijk of in figuurlijke zin de wereld rond gereisd, voor de klas gestaan, leiding gegeven, een eigen onderneming gehad en kinderen groot gebracht. En meer, veel meer verhalen heb ik mogen horen vandaag, Allemaal verschillende levensverhalen die ik in vogelvlucht mocht meebeleven maar wat bij al deze mensen overeen kwam was wel de open houding om te leren. Ook de man van 90 jaar, die, zo liet hij me weten, van plan was 100 te worden,  wilde graag van me aannemen dat de routine, “een miljoen kilometer op naam”, soms ook een valkuil kan zijn. Een amusante rit was het en toch ook namen we allebei onze taken serieus. De gewoonte door de jaren om de leiding te pakken uitte zich ook in het verkeer. Defensief rijden in het kwadraat! We naderen een voorrangskruising en willen naar links. Een auto tegemoet komend, wil naar rechts, daar waar wij ook heen willen. De auto heeft de korte bocht en mag eerst. Hij keek naar de betreffende dame achter het stuur en bedacht dat ze het fijn vond dat hij duidelijkheid zou scheppen door initiatief te nemen en te gaan. Het had niets te maken met ’die had ik niet gezien’ of onwetendheid over de voorrangsregel maar de verklaring was anders, hij had de auto nog rollend en zij stond toch al stil. “Dus daarom, snap je?” Zeker snap ik het “maar u bent wat gejaagd. Net als die fietser van rechts zojuist, ze had voorrang en u zag haar wel maar stopte niet”. Toen liet hij me weten dat de fietser en hij samen wel hadden besloten dat hij sneller was. Stoppen zou treuzelen betekenen. “U heeft vroeger vast geleerd om hard te werken, en door te gaan en niet te zeuren”. “Precies” zegt hij en begrijpt ondertussen de boodschap: “Neem tijd om te communiceren, trek niet te snel conclusies; Ook een ervaren bestuurder heeft tijd nodig om informatie te verwerken en dus veilig te kunnen anticiperen…al heb je 100 jaar je rijbewijs!”
Een kijkje door de bril van de generatie boven mij, stemt mij vrolijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s