Daag jezelf uit, wordt rijkundig!

provinciale weg  P: ‘’Het is heel raar maar vooral dat stuk 80 weg, daar heb ik altijd problemen. Ik denk wel te weten waar het door komt”, vervolgt P. “Het is altijd wel druk daar en je kan geen kant op, alleen maar doorrijden, snap je?” ‘’Ik snap het” zeg ik.
P: “Hoor je dit vaker?” “Jazeker een bekend probleem”, met ook een bekende vraag, denk ik. Het stelt gerust als je niet de enige bent heb ik wel gemerkt, ca. 1 miljoen mensen blijken in bepaalde mate hier last van te hebben.

Nu had ik 1,5 jaar geleden al vaker met haar gereden maar ze had behoefte om wat op te frissen. Een verandering in je bestaan heeft een impact op je gevoelswereld, zeker als je (iets)meer dan gemiddeld gevoelig bent. Een angstkriebel kan dan makkelijk (weer) even de kop opsteken. Zo ook bij P.

De weg is uitgevoerd als tweestrooks-gebiedsontsluitingsweg, buiten de bebouwde kom max. snelheid 80, verboden in te halen. Het traject is 7,5 km en aan twee kanten van de weg (zou je kunnen genieten van) een natuurgebied.

P: “Ik probeer mezelf af te leiden en kijk, zoals je al vaker tegen me hebt gezegd, zoveel mogelijk naar bijvoorbeeld de mooie bomen en zie soms ook een reiger. Maar dat lukt me niet altijd omdat ik er niet in trap om mezelf af te leiden. In mijn achterhoofd zeg ik dat ik bang ben en dat ik alleen maar dit trucje toepas om niet bang te zijn. Ik geloof mijn trucjes niet. Hoe moet ik daar nou weer mee omgaan?’’

P. is een keurige bestuurder heeft minstens 15 jaar een rijbewijs en zou zo weer slagen als ze op rijexamen moest. Toch vraag ik haar om meer rij -expert te worden. Inmiddels ben je een expert op het gebied van je eigen gevoelens. “Daar zou ik al veel diploma’s voor kunnen krijgen”, bevestigt ze. Het wordt tijd om je aandacht te verleggen en jezelf te willen ontwikkelen als een rijkundige, zo noem ik het maar even. Het verkeer is interessant en vraagt constante aanpassingen. Communiceren en anticiperen. Maak jezelf deelgenoot van het verkeer en geen toeschouwer die aan het overleven is. Het verkeer is een samenspel waar we allemaal aan meedoen en dat vraagt communicatie. “Jij als ’mensenmens’ die deze vaardigheden al als eerste natuur heeft, gebruik dat!… daag jezelf uit zodat je ook weer kan genieten van een mooie omgeving”.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s