Het is een kenmerk van rijangst: je vertrouwt HET niet. Wat is HET?
Bang voor paniek? lichamelijke uitval? Vrees je door de paniek gevaarlijk te worden? Twijfel je aan je vaardigheden?
“Dadelijk rem ik per ongeluk” of “Ik stuur misschien wel de vangrail in” zijn veel gehoorde opmerkingen.
Oorzaak en gevolg zijn niet altijd meer duidelijk, ben je bang geworden omdat je een verkrampte houding hebt gekregen en daardoor makkelijk schrikt of ben je in een bepaalde periode te gestrest geweest en ben je door die verkramping angstig geworden? Vrees je niet weg te kunnen als je weg wilt? (claustrofobisch gevoel) Heb je een sterke verbeeldingskracht en ben je wat meer dan gemiddeld gevoelig? Heb je een ongeluk meegemaakt of van dichtbij mee beleefd?
Allemaal mogelijk en nog wel meer ook, kortom vele oorzaken en gevolgen.
Het langdurig achter een vrachtwagen blijven hangen is bijvoorbeeld een schijnveiligheid die mensen met rijangst ervaren omdat de linker strook verder van de vluchtstrook is verwijderd.
Als ik uitleg dat het beslist niet veiliger is, vertel ik ze niets nieuws;
‘’Ik weet ook wel dat het niet goed is maar ik ben bang de controle te verliezen”.
De Nederlandse Beroepsvereniging voor Rijangstcoaches , #Rijangstlabel, helpt mensen met rijangst om weer vertrouwen te krijgen.
De angst om controle te verliezen vraagt om begrip van medeweggebruikers. Soms voelen mensen met rijangst zich snel geïntimideerd. Maar soms worden ze ook geïntimideerd.
Voor alle partijen is het goed om te blijven beseffen dat we op verschillende manieren achter het stuur kunnen zitten. De beleving en ervaring van ons als bestuurders varieert enorm van het geweldig leuk vinden tot een noodzakelijk middel. Ervaren of niet? Vrolijk of bezorgd? Sociaalvaardig of niet? En ga zo maar door..
Oordeel niet te snel, het is heel vaak geen asociaal gedrag. De volgende keer ben jij het die een onhandig momentje heeft!
Uiteindelijk willen we allemaal veilig op onze bestemming aankomen, toch?