Tralala methode

plaatje tralala

Zeg eens vaker tralala…Is dit serieus? Jazeker! Serieus met een lach.
Het is nog geen officieel erkende methode maar ik geloof erin! Sinds ik de tralala voor het eerst uit mijn mouw schudde (oké ik beken), heb ik al zeker 15 mensen ervan kunnen overtuigen.
Mijn “proefpersonen” vonden het een beetje vreemd maar vooral grappig en ze begrepen meteen wat ik bedoelde. Humor is sowieso de allerbeste manier om je ergens door heen te slaan. En zonder zelfspot wordt het leven ook al te ernstig. Natuurlijk kunnen we niet zomaar en altijd alles wegwuiven met tralala. Je zou, op zijn minst, raar worden aangekeken.

Maar wanneer kunnen we tralala heel goed gebruiken? Wanneer ik met een cliënt aan het oefenen ben, zie ik vaak een concentratie overgaan op een focus. Het is een dun lijntje maar geconcentreerd zijn is je aandacht er bij houden en focussen richt zich meer op een aandachtspunt. Als het een zodanig aanwezige focus wordt dat je verkrampt… dan is het heerlijk om even een tralala moment in te zetten. Dat lucht op!
Hoe werkt het? Simpel: zeg of zing: ‘tralala , lala lala’ en het mag herhaald!

Soms kan je echt teveel je best willen doen, je zou vergeten dat auto rijden voor het grootste deel gevoel is. Weer durven vertrouwen op je gevoel is uiteraard bij mij in de auto een hoofd thema. Het gevoel, de rijangst, is al te vaak, zeer hinderlijk, naar buiten gekomen. Dus begrijpelijk, het is een gevecht tussen je gevoel en je verstand. Je vertrouwt nu het meest op je verstand, daar lijk je nog wat grip op te hebben!
Tralala zorgt voor een lagere ademhaling want ongemerkt is deze hoog gaan zitten. Tralala doorbreekt de verkramping. Tralala tovert een lach op je gezicht. Tralala levert een breder gezichtsveld op, je verplaatst je blik namelijk.
Het relativeert dus, dat is wat tralala doet. En nee, ik zal nooit het probleem en of de angst bagatelliseren maar dat is ook niet wat we doen.
Er zijn diverse oefeningen nodig om de rijangst te overwinnen en alleen met tralala kom je er niet natuurlijk maar het is heel fijn om deze methode af en toe op te gooien.

 

Advertentie

2 gedachten over “Tralala methode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s