Gejaagd

“Vlot is anders dan gejaagd”, zeg ik vaak, bij Bert is deze boodschap ook van belang.
Hij vroeg zich al een lange tijd af waarom de paniek als een donderslag bij heldere hemel op hem neer viel. Zo heeft hij dat ervaren. Toen we samen in de auto zaten, viel onmiddellijk op dat hij een jachtige manier van auto rijden had. “Ik hou er niet van als andere lopen te treuzelen dat doe ik zelf ook niet. Als zzp-er is het hard werken, veel regelen, geld verdienen en niet zeuren”. Ik snap het gedeelte van ‘aan willen pakken’, ‘graag alles onder controle willen hebben’ en ‘resultaat willen boeken’. Maar…, want natuurlijk komt er een maar, loop jezelf niet voorbij!
Een (hoog)gevoeligheid kan je ‘van huis uit’ hebben mee hebben gekregen, ook als je er geen zin in hebt! “Het past niet bij me” zegt Bert. “Ik ben niet iemand die vastloopt, ik kan normaal alles”.
Op een druk moment in je leven kan je dan ‘zomaar’ op de snelweg, paniek, ervaren. Het kan op deze manier beginnen:
Je voelt bijvoorbeeld een rare tinteling, je schrikt daarvan en beseft op hetzelfde moment ook nog dat je de auto, die jou net inhaalde, niet eerder zag. De controle voel je door je vingers wegglippen, daar schrik je nog meer van. Je hart gaat tekeer en je vreest dat het een waarschuwing is. De gedachten aan een hartaanval gaan door je heen, je vreest dat je de macht over het stuur kwijtraakt en er ontstaat Paniek!!
Dit voorbeeld zal voor vele met rijangst herkenbaar zijn. Hoe breng ik over aan Bert dat hij ook vlot kan zijn maar minder gejaagd. Hij heeft zijn lat hoog liggen. Termen als mindfulness en zelfcompassie, klinken hem zo zweverig in de oren. “Misschien kan je al wat rustiger praten. Gooi je tempo naar beneden. Je jaagt jezelf op met je snelle praten. Gecontroleerd vlot!”.
De angst voor de angst was zijn grootste probleem geworden. Voordat we zijn gaan oefenen op de snelweg hebben we eerst rust gecreëerd. Buikademhaling.. spierspanning eraf…, eerst aanspannen dan ontspannen. En we praten… vooral rustig,… niet snel.
Het haalt al snel rust bij hem boven. We oefenen met hard op denken, dat houdt je mooi in het moment.. toch een beetje mindful 😉

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s