Invloed op de weg

Hoeveel invloed hebben we op de weg​?
Bij het coachen van mensen met rijangst hoor ik vaak:
“maar het is ook best gevaarlijk op de weg,toch?” Een vraag gesteld vanwege behoefte om de ontstane angst te verklaren en om ook te checken of het reëel is om zo te denken of te voelen. Angst wint vaak van je gezonde verstand!
Angst gevoelens zal ik nooit bagatelliseren want uit ervaring weet ik dat paniek vreselijk is. Maar we hebben heus wel invloed, gelukkig!
Ik maak een onderscheid tussen een positieve controle en een negatieve controle.
Op het moment dat je angstgevoelens hebt, ben je erg gefocust op mogelijke onheil. Een vrachtauto die jou niet zou zien, een bocht waar je in gedachte rechtuit uit gaat. Een negatieve controle. Je bent zo verkrampt dat je vreest dat je niet meer bij machte bent om goed te handelen.
We gaan oefenen met het omzetten van een negatieve controle naar een positieve controle.
Van “ohjee, het gaat fout” naar “wat zie ik en wat kan ik”
Gedragingen van andere bestuurders kunnen we ook aflezen aan het gezicht van de ander!
Vaak ben je dat vergeten omdat de angst druk bezig is om te overleven. (terwijl je niet wilt dat de angst het overleeft!)
Kijk naar andere verkeersdeelnemers, wat zie je?, word jij gezien? Maak contact!! Het zorgt er trouwens ook voor dat je je niet zo alleen voelt. Wij, als mensen op de weg, willen allemaal hetzelfde: veilig op de bestemming aankomen! (ook dat vergeet je gemakkelijk!) Ga gedragingen voorspellen op basis van wat je ziet en niet wat je denkt!! Het vraagt oefening, en soms lukt dat niet meer alleen, ga dan op pad met een rijangstcoach. Accepteer je angstgevoel maar geloof je angst niet.
Een mooi onderwerp voor een volgende blog: stop met vechten!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s