Hyper alert

Jolanda, noem ik haar, had geen tijd en zag geen mogelijkheid om in de “doe met mee” oefening, mee te doen. In deze oefening ga ik benoemen wat ik zie zodat je even door mijn bril naar de wereld kijkt. Geen roze onwerkelijke wereld maar juist een heldere en reële kijk op de weg. Daarbij komen ook waarnemingen voorbij die in eerste instantie niet relevant lijken. Denk aan koeien in de wei, reclameborden voorlezen, bomen in de bloei en zo meer. De oefening dient meerdere doelen, zoals je aandacht naar buiten richten en niet in je hoofd blijven met je gedachten. Het is tevens heel mindful om in het moment te blijven. En uiteraard komt het ook nog de veiligheid ten goede.

Op het moment dat we even stil staan om het voorafgaande te evalueren geeft Jolanda aan dat ze erg druk was met ”controle” te houden over alle lichamelijke reacties. Heel alert of dus beter gezegd hyper alert werd het lichaam gecontroleerd. Iedere hartslag en angstgolf die door haar heen ging werd angstvallig in de gaten gehouden. Alsof het lichaam, de chemische fabriek, plots niet meer weet hoe het moet. De aandacht die ze er aan gaf, de oplettendheid bevestigde haar angst. Haar angst zorgde weer voor meer alertheid en zie hier de vicieuze cirkel ontstaan. Vertrouwen op je lijf, je functioneren is dan niet meer vanzelfsprekend. Tijd om de cirkel te doorbreken! Richt je aandacht naar buiten, kom uit je hoofd! Je gedachten zijn gericht op alles wat fout kan gaan, daar wordt je bang van, logisch! Accepteer dat paniekgevoelens misschien even te gemakkelijk boven komen maar doorbreek het patroon en ga ervaren dat ze langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Je aandacht dus naar buiten, naar het verkeer. De antwoorden liggen op straat en zitten niet in je hoofd! En vergeet niet: angst is een emotie en angst is geen gevaar!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s